Ligier

Wat is een auto zonder rijbewijs?

Volgens de wet is een auto zonder rijbewijs een bromfiets op meer dan 2 wielen of een lichte vierwieler die: voorzien is van een gesloten carrosserie een ledig gewicht heeft dat kleiner is dan 350 kg een snelheid van maximum 45 km / uur heeft een motorvermogen van maximum 4 kW heeft.

Doelgroep

De grootste groep kopers wordt gevormd door ouderen en andere volwassenen die om welke reden dan ook niet over een rijbewijs B beschikken. Met de Ligier zijn ze dan toch onafhankelijk voor vervoer over de korte afstand.

In de praktijk

In de stad kom je met een Ligier goed met het overige verkeer mee. Op stillere wegen op het platteland is de Ligier ook een goed alternatief, zeker daar waar frequent het openbaar vervoer ontbreekt. Dit betekent ook dat alle weggebruikers de Ligier als motorvoertuig moeten behandelen. Een van rechts komende Ligier heeft dus voorrang ten opzichte van een links van hem naderend motorvoertuig.

Speciale veiligheidsmaatregelen

Voor deelname aan het verkeer gelden ook hier alle regels die van toepassing zijn op auto’s. De bestuurder hoeft geen helm te dragen, maar wel een veiligheidsgordel. De chauffeur van de Ligier moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken. Tevens mag een Ligier niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Er mag maar 1 persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Indien dit een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten.

Wat moet en niet mag

-Er is geen rijbewijs A (motor) of B (auto) vereist. De vierwielige bromfiets mag bestuurd worden zonder rijbewijs indien de bestuurder voor 14/02/1961 geboren is, het rijbewijs A3 bromfiets is vereist voor iedereen geboren na 14/02/1961.

-U dient geen wegenbelasting te betalen.

-Het voertuig moet verzekerd zijn.

-Vanaf 16 jaar mag je rijden met een Ligier.

Website Ligier